

Obligatorisk ventilationskontroll – enkelt, smidigt och prisvärt
När du behöver en certifierad OVK (obligatorisk ventilationskontroll) enligt Boverkets regler och lagkrav, kan du tryggt vända dig till oss på Energibolaget. Våra OVK-besiktningar utförs av certifierade kontrollanter med lång erfarenhet inom ventilationssystem och inomhusmiljöer. Oavsett om du söker vägledning eller en fullständig kontroll delar vi gärna med oss av vår expertkunskap för att hjälpa dig säkerställa en hälsosam och effektiv ventilation i din fastighet.
OVK-besiktning
Energibolaget AB har lång erfarenhet av att utföra OVK-besiktningar i villor, flerfamiljshus, restauranger, bostadsrätter och andra typer av fastigheter. Våra certifierade OVK-kontrollanter ser till att varje fastighet vi besiktigar får ett effektivt och hälsosamt inomhusklimat.
Enligt lag är det fastighetsägarens ansvar att säkerställa att en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) utförs i tid. Hur ofta en OVK behöver göras beror på fastighetens typ och ventilationssystem.
Villor och småhus kräver ingen återkommande OVK efter den första kontrollen. För flerbostadshus, förskolor, skolor, vårdlokaler och liknande byggnader måste OVK genomföras regelbundet, oftast vart tredje eller sjätte år, beroende på ventilationssystemet. Kontakta Energibolaget AB för en pålitlig och certifierad OVK-besiktning som följer alla Boverkets regler.
Vilket intervall som är rätt för just er byggnad beror på vilken fastighet det gäller och vilken typ av ventilationssystem som finns i byggnaden. Småhus/villor behöver ingen återkommande kontroll efter att den första är utförd. För flerbostadshus, förskolor, vårdlokaler, skolor och övriga byggnader ska en återkommande OVK ske vart tredje eller sjätte år oavsett ventilationssystem.
Vi erbjuder dig:
Vad innebär OVK?
Avsikten med en OVK (obligatorisk ventilationskontroll) är att visa att en fastighet har en god ventilation samt ett bra inomhusklimat. Den certifierade OVK-kontrollanten ser över så att ventilationssystemet inte innehåller några föroreningar som riskerar att spridas i byggnaden. Sist men inte minst kontrollerar vi att ventilationssystemet fungerar som det är tänkt, på alla sätt.
Efter en slutförd OVK får du en kopia på protokollet med information och eventuella anmärkningar. Intyget ska sättas upp på en synlig plats i byggnaden.
Vanliga frågor och svar
Med en- och tvåbostadshus menas bostäder eller villor som innehåller en eller två bostadslägenheter och som är friliggande eller sammanbyggda till rad- eller kedjehus på samma eller skilda fastigheter. (1 § ÖVR) Samtliga en- och tvåbostadshus är undantagna från den återkommande funktionskontrollen oavsett upplåtelseform och ventilationssystem med undantag från när de tas i bruk (prop 1998/99:621 s.39).
Dock har byggnadens ägare ansvar för att ventilationssystem sköts och underhålls så att systemet behåller sina tekniska egenskaper (2 § BVL). Därför kan det vara lämpligt att utföra funktionskontroll av ventilationen även i undantagna byggnader.
Energideklarationen innehåller bland annat uppgifter om: den uppvärmda arean i huset, kallad A. energianvändning för uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och byggnadens fastighetsel. åtgärdsförslag för att minska energianvändningen, om energiexperten har föreslagit sådana.
Din energideklaration är ett offentligt dokument och hittas i Boverkets register. Finns inte energideklarationen i Boverkets register så finns ingen tidigare energideklaration på fastigheten
Energibolaget finns för tjänster likt energideklaration, OVK, kanalrensning, injustering på flertalet orter från Norra Värmland hela vägen ner till Ystad. Bland annat:
- SKÅNE
- Ystad
- Simrishamn
- Trelleborg
- Malmö
- Lund
- Eslöv
- Höör
- Åhus
- Landskrona
- Helsingborg
- Ängelholm
- Hässleholm
- Båstad
- Kristianstad
- BLEKINGE
- Bromölla
- Sölvesborg
- Karlshamn
- Ronneby
- Karlskrona
- KRONOBERGS LÄN
- Älmhult
- Tingsryd
- Lessebo
- Växjö
- Alvesta
- Ljungby
- Markaryd
- KALMAR LÄN
- Oskarshamn
- Mönsterås
- Borgholm
- Högsby
- Emmaboda
- Hultsfred
- Västervik
- Vimmerby
- Gamleby
- HALLAND
- Halmstad
- Falkenberg
- Varberg
- Hyltebruk
- Ullared
- JÖNKÖPINGS LÄN
- Sävsjö
- Värnamo
- Vetlanda
- Vaggeryd
- Eksjö
- Nässjö
- Aneby
- Tranås
- Mullsjö
- Bankeryd
- Habo
- Gislaved
- Smålandsstenar
- ÖSTERGÖTLAND
- Linköping
- Norrköping
- Kisa
- Åtvidaberg
- Valdemarsvik
- Boxholm
- Mjölby
- Ödeshög
- Vadstena
- Motala
- Vadstena
- Skänninge
- Ljungsbro
- Finspång
- Söderköping
- Ydre
- VÄSTRA GÖTALAND
- Göteborg
- Kungsbacka
- Mölndal
- Borås
- Ulricehamn
- Kungälv
- Stenungssund
- Uddevalla
- Trollhättan
- Vänersborg
- Lysekil
- Lidköping
- Mariestad
- Hjo
- Karlsborg
- Skövde
- Falköping
- ÖREBRO LÄN
- Örebro
- Askersund
- Laxå
- Hallsberg
- Kumla
- Karlskoga
- Degerfors
- Hällefors
- Kopparberg
- Lindesberg
- SÖDERMANLAND
- Flen
- Oxelösund
- Nyköping
- Katrineholm
- Vingåker
- Eskilstuna
- Strängnäs
- Torshälla
- Malmköping
- STOCKHOLMS LÄN
- Stockholm
- Nynäshamn
- Järna
- Nykvarn
- Södertälje
- Jordbro
- Huddinge
- Botkyrka
- Tyresö
- Saltsjö-Boo
- Ekerö
- Ingarö
- Gustavsberg
- Värmdö
- Lidingö
- Solna
- Sollentuna
- Täby
- Åkersberga
- Vaxholm
- Upplands-Väsby
- Vallentuna
- Sigtuna
- Märsta
- Rimbo
- Norrtälje
- Edsbro
- UPPSALA LÄN
- Uppsala
- Enköping
- Storvreta
- Heby
- Bålsta
- Tierp
- Östhammar
- Gräsö
- Almunge
- Älvkarleby
- VÄSTMANLAND
- Arboga
- Köping
- Kungsör
- Västerås
- Hallstahammar
- Surahammar
- Skinnskatteberg
- Sala
- Fagersta
- Norberg
- VÄRMLAND
- Karlstad
- Kristinehamn
- Grums
- Filipstad
- Sunne
- Hagfors
- Torsby
- Säffle
Energibolaget har flera certifierade energiexperter med lång och bred erfarenhet i branschen. En lista på Sveriges samtliga certifierade energiexperter kan du hitta på Boverkets hemsida.
Det finns olika tillfällen då byggnader ska energideklareras:
- När byggnader är nya ska energideklaration finnas inom två år
- När byggnadens golvarea är större än 250 kvadratmeter och ofta besöks av allmänheten
- När byggnader upplåts med nyttjanderätt (hyrs ut)
- När byggnader säljs
Vissa byggnader omfattas inte av kravet på energideklaration. Byggnader som inte är uppvärmda till mer än tio grader behöver exempelvis inte energideklareras. Läs mer om undantag på Boverkets hemsida: https://www.boverket.se/sv/energideklaration/energideklaration/dessa-byggnader-behover-inte-energideklareras/
För våra erfarna energiexperter tar platsbesöket vanligtvis en till tre timmar beroende på byggnadens storlek och komplexitet. En villa går oftast snabbare än en BRF eller en komplex lokalbyggnad. Du kan själv välja om du vill vara med under energideklarationen och i så fall hur länge.
För att ett hus ska uppnå Energiklass A eller B ska huset förbruka mindre än 75 procent av förväntad ”normal” förbrukning. Kontakta oss för att erhålla en kostnadsfri analys om just ditt hus kan klara gränsen.
En energideklaration för enfamiljshus (villa) kostar vanligtvis mellan cirka 2 000 och 5 000 kronor. Kontakta oss vid intresse.
Beroende på vilken typ av fastighet samt dess komplexitet så varierar kostnaden. För en villa ligger generellt sett kostnaden mellan 2000 – 5000 kr medan den generellt sett ökar ju större och mer komplex fastigheten är.
Kostnaden för en energideklaration är avdragsgill vid försäljning.
Energideklarationen är ett dokument med information om hur stort energibehovet är i en byggnad när den används. Energideklarationen är till för den som ska äger, ska köpa eller hyra en bostad. Man kan då använda deklarationen för att jämföra olika hus med varandra.
Energideklarationer måste utföras av behöriga experter, det vill säga energiexperter. Energibolagets medarbetare innehar certifikat för samtliga av de tjänster som vi erbjuder där det finns en kravställan.
En energideklaration är giltig i tio år. Byggnader som är större än 50 kvadratmeter ska i de allra flesta fall ha en giltig energideklaration. Undrar du om just din byggnad behöver en energideklaration så tveka inte att fråga våra energiexperter.
Undantag kan du även läsa mer om på Boverkets hemsida: https://www.boverket.se/sv/energideklaration/energideklaration/dessa-byggnader-behover-inte-energideklareras/